Περικοπές Κοινωνικών Επιδομάτων για την περίοδο 2011-2015

Περικοπές Κοινωνικών Επιδομάτων για την περίοδο 2011-2015

 

Αρ. Πρωτ. 18655/30.06.2011         

Προς Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  

 

Μέτρα οδυνηρά, χωρίς σαφή και βάσιμη προοπτική, συνολικού ύψους 28 δισ ευρώ, έχει συμφωνήσει να λάβει η Κυβέρνηση ως το 2015.

Μέτρα που περιγράφονται στη δημοσιοποιηθείσα πρόσφατα (9.6.2011) έκθεση της τρόικας και περιλαμβάνουν μειώσεις του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, των δημοσίων λειτουργικών δαπανών, Αμυντικών δαπανών και δαπανών Υγείας, μέτρα αύξησης των φορολογικών εξόδων, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, στις οποίες εντάσσονται μειώσεις συντάξεων και εφ' άπαξ παροχών.

Συγκεκριμένα για τις κοινωνικές δαπάνες προβλέπονται μειώσεις συνολικού ποσού 4,2 δισ ευρώ για την περίοδο 2011-2015, που κατανέμονται ως εξής:

Για το 2011 833 εκατ. ευρώ, για το 2012 1.128 εκατ. ευρώ, για το 2013 1.025 εκατ. ευρώ, για το 2014 790 εκατ. ευρώ και για το 2015 400 εκατ. ευρώ.

Οι περικοπές αυτές προβλέπουν μειώσεις επικουρικών συντάξεων, πάγωμα κυρίων συντάξεων, μείωση του εφ' άπαξ, αναμόρφωση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων, αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, εξορθολογισμό των παροχών του ΟΕΕ, του ΟΕΚ και του ΟΑΕΔ, μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, αύξηση του ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.

Δηλαδή μειώσεις, παγώματα, εξορθολογισμοί, αναμορφώσεις, ειδικές εισφορές, μ' ένα λόγο «μια νέα ανελέητη χιονοθύελλα» εναντίον των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους.

Διερωτώνται οι αγωνιούντες Έλληνες συνταξιούχοι πού επιτέλους τους οδηγεί η Κυβέρνηση των μνημονίων και της χρεοκοπίας; Γιατί τσαλακώνει με τόση προχειρότητα ζωτικές κατακτήσεις των ασφαλισμένων;

Κατόπιν τούτων ερωτάστε κ. Υπουργέ:

- Είναι αλήθεια ότι στο Μεσοπρόθεσμο, το Υπουργείο Εργασίας συμμετέχει με το τεράστιο ποσόν των 6,7 δισ ευρώ;

- Είναι αλήθεια ότι τα Ταμεία θα απολέσουν 1,2 δισ ευρώ εξαιτίας της ανεργίας και της ύφεσης (απώλειες εισφορών και στήριξη απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ);

- Είναι αλήθεια ότι τις απώλειες αυτές θα κληθούν να καλύψουν οι Έλληνες συνταξιούχοι με νέες ειδικές κλιμακωτές εισφορές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις;

- Με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε το ποσοστό μείωσης του εφάπαξ σε 10% για τον Δημόσιο Τομέα και σε 15% για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα; Πρόκειται για πρόσκαιρη εξοικονόμηση πόρων ή για χαλαρή προσπάθεια διάσωσης του θεσμού;

- Τέλος διερωτάται κάθε Έλληνας ασφαλισμένος, εργαζόμενος ή συνταξιούχος  υπάρχει συγκεκριμένος, μελετημένος και σαφής κυβερνητικός σχεδιασμός για την κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων;

Το έλλειμμα είναι σήμερα 2 περίπου δισ ευρώ.

Ασφαλώς δεν συνιστούν μελετημένο, αλλά επιπόλαιο σχεδιασμό αποσπασματικών μέτρων η μείωση του εφάπαξ και η θέσπιση εισφοράς 1% σε όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα.

Αν υπάρχει συγκεκριμένο επιτελικό σχέδιο διάσωσης του εφάπαξ, μια συγκροτημένη και θεμελιωμένη προσπάθεια, παρακαλούμε να κατατεθεί στη Βουλή.

Απάντηση Υπουργείου

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Αναστάσιος Δ. Καριπίδης